A köztiszteletnek örvendő marosvásárhelyi Bernády család két villát is birtokolt Szovátán. Az 1896-ban felépített Illyés-villát 1910-es években vásárolta meg a család feje, Bernády György, aki 1902 és 1912 között volt Marosvásárhely polgármestere. Bernádynak köszönhetően számos jeles közéleti személyiség látogatott el rezidenciáján, így magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb költőjét, Ady Endrét is vendégül látta 1915-ben, ahol megfürödhettek a Medve-tó felszínén. Az Illyés-villát Bürger Albert vásárolta meg az 1920-as években.

A Bernádyak 1929-ben új épületet vásároltak, melyet Etelka-villa néven ismerhettek a helyiek. Nevét Tauszik Hugó felesége után kapta, akitől az építményt megvették. 1930 őszétől folyamatosan kezdték átépíteni a kastélyt egészen 1935-ig. Ekkoriban kapta meg az építmény szecessziós jegyeit. A körülötte kiépített park erősen tükrözte a székely kultúra jegyeit, filagória, üdülőfülke és székelykapu gazdagította látványát. A villát eredetileg a család lányuk, Bernády Györgyike szívbetegségének kezelése érdekében vásárolta meg, aki sajnos 17 éves korában, 1936 tavaszán elhunyt. Emlékére a villával szemben emlékparkot építtettek, amely mára már elbontásra került. Édesapja 1938-ban követte őt, aki feleségére, Kelemen Margitra hagyta a birtokot. Anyagi körülményei nem engedhették meg, hogy fenntarthassa a családi örökséget, így 1946-ban eladni kényszerült a birtokot.

Az ingatlant hamarosan államosították, s a kommunizmus évtizedeiben állaga évről évre egyre jobban romlott. Az 1980-as években már lakhatatlanná vált, ami veszélyeztette további sorsát. A rendszerváltás után, hosszas pereskedés után az örökösök megszerezték az ingatlant, majd egy marosvásárhelyi illetőségű hölgy vásárolta meg tőlük. 2019-ben kezdődött meg az ingatlan felújítása.

Képek:

  1. A villa az 1940-es években
  2. Ilyen állapotban volt a villa 2018-ban.
  3. A Bernády-villa 2019-ben felújított kapubejárata • Fotó: Haáz Vince (Székelyhon.ro)