Helyi rendezvények

Medve tó napok

A város 2000 óta szervezi a Medve tó születésnapját: kezdetben a fürdőtelepen rendezték a turizmus fellendítése érdekében, de az évek során sokat fejlődött, kinőtte magát, ezért elégséges hely hiányában leköltöztették a sporttelepre, s mára igazi városnapi forgataggá, fesztivállá nőtte ki magát. A kilátogatók zöme szovátai és sóvidéki, de vannak turisták is. A fürdőtelepről „levitt” rendezvény pótlására szervezik ott az őszi tökfesztivált, és a két esemény élményt tud nyújtani a helyieknek és turistáknak egyaránt.

Rengeteg Népzene Fesztivál

Kulturális programsorozat szervezésével kívánják szolgálni a székelyföldi Szovátát a fürdőhely egykori fejlesztőjének, Sándor Jánosnak a leszármazottai. A Rengeteg Népzene fesztivált 2019-ben tartották meg először, és azt tervezik, hogy a továbbiakban hasonló kulturális, gasztronómiai találkozókat szerveznek a településen, melyek hívó szava a \"Rengeteg\" szó lesz.   

A Sándor család tagjai 1944-ben hazájuk elhagyására kényszerültek és szétszóródtak a világban. A rendezvénnyel az erdélyi és magyarországi magyarok közötti kapcsolatokat szeretnék fejleszteni, hozzá kívánnak járulni a közösség építéséhez, és fel kívánják lendíteni a térség kulturális életét.

Sándor János egykori belügyminiszter az elsők között figyelt fel a Medve-tó egyedi környezetére. A nevét viselő villa 1902-ben épült fel Szovátán. Példáját sok más budapesti és bukaresti előkelő család követte, és ezzel fellendült a nyaraló- és fürdőturizmus a településen.

 

Bekecsi Lovas Napok

Bekecsi Lovas Napok néven ment át a köztudatba az a hagyományos megemlékezés, amelyet immár 28 éve újból megtartanak évente a Nyárád völgye emblematikus, a Bekecs 1080 méter magasan lévő csúcsán, ott, ahol gránitsírkő alatt hat honvéd alussza a hősök álmát. Azért lett a rendezvény lovasnappá, mert itt találkoznak a megemlékezés alkalmából az erdélyi és anyaországi hagyományőrző huszárok képviselői, illetve a környékbeli, de távolabbi civilek is, akik hivatásos vagy műkedvelő szinten lovagolnak.

A város kulturális intézményei

Kusztos Endre Emlékház és Képzőművészeti Galéria

2018-ban avatták fel a Kusztos Endre grafikusról, festőművészről, az MMA néhai tagjáról elnevezett művészeti galériát. A Kusztos család Géra utcai otthonát átépítették és felújították, így az ikonikus alkotó műveiből válogatott tárlat a fürdőváros első, mai elvárásoknak megfelelő kiállítóterében fogadhatja a látogatókat.

Strada Ghera 16.

0762 254 729

http://www.szovata.ro/muzeum/hun02.htm

Domokos Kázmér Művelődési Ház

Szovátán, a Fő út és a Templom utca sarkán

268 férőhelyes előadó terem, 6/6 nm játékfelületű 10x12 nm-es színpad

22x5 m többfunkciós terem

Szováta, Fő út. 32 sz. - Templom utca 1 sz.

Tel. 0040786198834

eleki Oktatási Központ

Teleki Oktatási Központ

A Teleki Oktatási Központ a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség országos módszertani és dokumentációs központja, kellemes környezetben, jól felszerelt szálláslehetőséggel, étkezési lehetőséggel, három előadóteremmel rendelkezik. A szakmai tapasztalat több mint tíz éves múltra tekint vissza, ami a pedagógusok számára szervezett továbbképzőket, és a tanulók, diákok szaktáboroztatását illeti. Több szakterületet is átfognak a rendszeresen megtartott képzések, módszertani, és szakmai irányultság szempontjából is. Az oktatási központban több állandó kiállítás is jelen van: Sánta Csaba szobrászművész kisplasztikái, Magyar tudósok, Bandi Dezső népművész faragványai, Gub Jenő természetismereti tudástár, valamint több fotókiállítás is. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet hagyományaink, kulturális értékeink összegyűjtésére (Sóvidék kulturális folyóirat), ápolására, valamint a környékbeli művelődési életben való aktív részvételre, előadások, könyvbemutatók, kiállítások, hangversenyek, koncertek, konferenciák szervezésére.

Kapcsolat:

Rózsák útja, 147. sz.

Szolláth Hunor

e-mail: hunor@tok.ro

Tel: 0040-745-904473

Marianum Ház

A Marianum ház egy lelkiségi és kulturális központ, melyet az iskolanővérek tartanak fenn. Nagy M. Vera nővér és a rend társult tagja, Czakó Gabriella tizenkét éve mozgó énekes iskolát működtet Szováta központtal a Felső-Nyárádmente falvaiban. A nevelés és oktatás e rendhagyó formájával nemcsak a Kodály-módszert, a népi hagyományok művelését, a klasszikus zene szeretetét terjesztik a székely gyermekek között, hanem létrejött körülöttük egy nagy közösség is, melyet a közös hit, a közös értékek tartanak össze.

Nyírdomb utca 30.

 +40 756 905 236

marianumszovata@gmail.com

Szovátai Városi Könyvtár

Szováta, Fő út, 136 sz.,

tel. 0265570886

fax. 0265570524